Λίμνη Κουμουνδούρου

Λίμνη Κουμουνδούρου

Βρίσκεται στη Δυτική Αττική, στις νοτιοδυτικές απολήξεις του Ποικίλου όρους, στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Ελευσίνας και ανήκει στο Δήμο Ασπρόπυργου (Διοικητική Διαίρεση Καλλικράτη). Έχει επιφάνεια περίπου 181 στρ. (Επιστημονική Οριοθέτηση ΕΚΒΥ, 2016). Είναι υφάλμυρη λίμνη που τροφοδοτείται κυρίως από υπόγειες πηγές της Πάρνηθας και στο μεγαλύτερο τμήμα της είναι αβαθής. Εκρέει προς τη θάλασσα μέσω αγωγού κάτω από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, η οποία και τη διαχωρίζει από τη θάλασσα.

Η Λίμνη Κουμουνδούρου βάσει του νέου ΡΣΑ (Φ.Ε.Κ. 156/Α/1-8-2014) εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα, ως Α’ Προτεραιότητας, για οριοθέτηση, εκπόνηση μελετών, χρηματοδότηση δράσεων και έργων προστασίας, αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισής. Επίσης, προβλέπεται και η προώθηση της θεσμικής προστασίας της ως Περιφερειακό Πάρκο.

Εκκρεμεί η θεσμική οριοθέτηση της Λίμνης Κουμουνδούρου με όσα ορίζονται στο νόμο περί βιοποικιλότητας (Ν 3937/2011 άρθρα 13 και 20).

Περισσότερες πληροφορίες και το απογραφικό δελτίο στον Δικτυακό Τόπο του ΕΚΒΥ για τους Ελληνικούς Υγροτόπους.

Site CodeGR300444000
ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ181.285
ΔΗΜΟΣΑσπρόπυργος
RAMSARQ — Μόνιμες υφάλμυρες, αλμυρές ή αλκαλικές λίμνες
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΦΥΣΙΚΟΣ
ΕΝΤΟΣ ΖΩΝΗΣK879 – “Όρος Αιγάλεω Δήμων Καματερού, Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού, Αιγάλεω και Ασπρόπυργου”

Ενημερωτικό Φυλλάδιο

Αναφορές

Ενδιάμεση αναφορά